A Nemzeti Művelődési Intézet Somogy Megyei Irodája 2014. október 17-én Somogysámsonba látogatott el kaput nyitogatni.

A Makovecz-stílusban épült Bernáth Aurél ÁMK-ban az utolsó simításokat végezték a helyi kiállítók, de már jó páran fényképezgették a tárgyakat, és „foglalták” a helyeket a kézműveseknél.

 

A „legegyszerűbb” a papírhajtogatás volt, ahol páran már javában dolgoztak. A bonyolultabb tárgyak először csak a szemeket vonzották, és a fiatalabbak csak kérdezősködés után tudták meg, hogy a kiállított, apró babák és egyéb figurák a horgolás technikájával készültek.

Egy másik asztalnál igazán fura dolgok történtek. Reklámújságokat hasogatott fel az alkotó, majd hurkapálcára csavarva, szívószálszerű csövecskék garmadát készítette el. Vajon ebből mi lesz? Rövidesen kiderült, hogy a „csövecskék” ugyanúgy alkalmasak a fonásra, mint a fűzfavesszők és egy gyakorlott kéz szinte percek alatt elkészít egy kosárkát belőle. A gyújtósnak alkalmatlan újságok szemét helyett használati tárgyként születnek újjá rövid idő alatt.

Gosztonyi Zoltán fafaragó, a Népművészet Mestere szintén érdekes dolgokat taníthat nekünk, bár rengeteg gyakorlás kell, hogy az ember biztos kézzel kezelje a faragókést –  egy kulcstartón is sokáig elbíbelődhet egy tanonc.

A többség már csak akkor vette észre a Roxínház művészeit, mikor már jelmezben körbejárták a rögtönzött színpadot. A kisebbeknek is ismerős szereplők léptek ki a Dzsungel könyvéből és a Légy jó mindhalálig-ból.

Kis szünet, és már hangolni kezdett egy hegedű, egy brácsa és egy bőgő. Ez a három hangszer hívta be a Baglas táncosait, akik a közönséget invitálták táncba. A rendhagyó táncház igazodott a tanulni vágyók erőnlétéhez, a pihenőidőkben a táncosok újabb táncokat mutattak be, majd ismét kézen fogták a gyerekeket. A legközelebbi Kapunyitogatón már a gyerekek néptánccsoportja is bemutatja tudását.

 Fotók: http://somogysamson.hu/galeriak/fotok/somogysamsoni-kapunyitogatas-20141017

 

forrás: www.nmi.hu

Hungarian Croatian English German Russian

             

Scroll to top
louboutin pas cher chaussure louboutin pas cher louboutin soldes air max pas cher nike air max pas cher louboutin pas cher louboutin soldes louboutin pas cher louboutin soldes nike tn nike tn pas cher tn pas cher tiffany outlet online tiffany outlet louboutin pas cher louboutin soldes hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet tiffany outlet tiffany outlet italia hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet air jordan air jordan pas cher jordan pas cher air jordan site officiel air max pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher