Isten dicsőségére kívül-belül megújult építése kezdetének 250. évfordulójára Somogysámson Római Katolikus Műemlék Temploma. (1765-2015.)

Régi álma valósulhatott meg a sámsoniaknak, széleskörű összefogás révén. Az 1970-es felújítás óta 45 év után ismét teljes pompájában látható a megszépült templom.

A renoválás több fázis után ért célba. 2012-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi Államtitkársága támogatásával a tetőhéjazat és a szigetelés, 2014-ben a Kaposvári Püspökség segítségével a templombelső, 2015-ben szintén az EMMI Egyházi Államtitkárság, valamint Somogysámson Önkormányzata jelentős anyagi támogatásából a templom teljes külső homlokzata készült el.

A hat színes ólomüveget védő régi dróthálós tejüvegek helyébe modern, többrétegű, átlátszó biztonsági üveg került, melynek következtében világosabbá, barátságosabbá vált a templom belseje. A párkányzatok bádogozása olyan helyeken is megtörtént, ahol eredetileg nem készült, így hosszútávon véd a természeti erők ellen. Nagyon fontos előrelépés az állagvédelemben, hogy a régi betonjárdák helyébe szakszerűen kavicságy került a lábazat körül, amely alatt dréncső rendszer vezeti el a csapadékvizet a szikkasztókba. A sekrestyétől előre a templom bejáratáig és a plébánia felé a környezethez illő térkő járda készült.

 

Külön öröm, hogy a kivitelezést végző vállalkozók közös felajánlásából megújult a templom udvarát díszítő I-II. világháborús hősök emlékműve és a bejárat mellett lévő kereszt is.

Természetesen a plébánia is kivette részét mindenből a tőle elvárható mértékben. Minden támogatónak, adományozónak és jótevőnek hálásak vagyunk. Sok kéz munkája segített a templom környezetének rendezésében, szépítésében is.

Egy település életében fontos az Isten Háza, hiszen ezért épült a fő helyre. Az épület megújulása volt az első, a mi lelkünk megújulása pedig jó, ha ezt követi, ahogy Szent Péter apostol írja első levelében: „magatok is, mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel Jézus Krisztus által.” (1Pét 2,5)

Használjuk a templomot buzgón, így a jó Isten áldása lesz Mindnyájunkon!

 

 

Göndics János plébániai kormányzó

Néhány kép a szépülés folyamatáról:

 

Hungarian Croatian English German Russian

             

Scroll to top
louboutin pas cher chaussure louboutin pas cher louboutin soldes air max pas cher nike air max pas cher louboutin pas cher louboutin soldes louboutin pas cher louboutin soldes nike tn nike tn pas cher tn pas cher tiffany outlet online tiffany outlet louboutin pas cher louboutin soldes hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet tiffany outlet tiffany outlet italia hogan outlet hogan outlet online scarpe hogan outlet air jordan air jordan pas cher jordan pas cher air jordan site officiel air max pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher