„ESÉLY=MARÓTVÖLGYÉBEN …. avagy biztos alapokon Somogysámsonban”

„ESÉLY=MARÓTVÖLGYÉBEN …. avagy biztos alapokon Somogysámsonban”

EFOP-2.4.1-16-2017-00036

A projekt címe:
„ESÉLY=MARÓTVÖLGYÉBEN …. avagy biztos alapokon Somogysámsonban”

Szerződés száma:
EFOP-2.4.1-16-2017-00036

A kedvezményezett neve:
SOMOGYSÁMSON KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Szerződött támogatás összege: 197.090.000,- Ft

Összköltség: 197.090.000,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt megvalósításának kezdete: 2018.11.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.05.29.

Záró elszámolás benyújtásának határideje: 2021.09.28.

Az eredeti hatálybalépés dátuma: 2018.10.26.

 

Rövid összefoglalás:

 

Somogysámson Község Önkormányzata elkötelezettnek érzi magát a szegregált élethelyzetek felszámolása mellett. Az EFOP-1.6.2-16-os pályázati konstrukció egy olyan lehetőséget teremt a település számára, mely nagy hatással lehet a faluban élő gyermekek fejlődésére, a tehetségek felfedezésére, segítésére. A szegregátumban élő embereknek összetett problémáik vannak. A halmozottan hátrányos helyzet koncentráltan jelen van Somogysámsonban. Az emberek iskolázottsága alacsony, a közfoglalkoztatottságon kívül nem sok másik lehetőség van a munkára. A pályázatba betervezett képzési elemek, az állandó szociális munkások jelenléte, az egyéni elképzelések figyelembe vétele, mely a munkahely keresés egyik fontos eleme, az egészségügyi szolgáltatók és egyéb gazdasági tanácsadók szakmai tanácsai, és az EFOP-2.4.1-16-os (ERFA) konstrukció komoly változásokat hozhat a településen. Az ERFA rész tervezésekor nagy figyelmet fordítottunk a célcsoport tagok közül is azokra, akiknek a szegregátumban lévő ingatlanjaik bevonhatóak voltak a pályázatba. Több esetben találkoztunk rendezetlen tulajdonviszonyú lakhatási helyzettel. Öt család és ház került kiválasztásra a szegregátum területén. Számukra fontos volt, hogy lakhatásuk legalizálódik, az ingatlanokról lekerül a terhelés, és nyolc év múlva egy rendezett tulajdonviszonyú ingatlannal rendelkeznek majd. Az adatgyűjtés és adatfeldolgozás során egy szorosabb kapcsolat alakult ki a pályázatban résztvevő emberekkel. A bizalom fontos dolog náluk. A szükségletfelmérés során részletesen beavatták a pályázatírókat és a helyi szakembereket is a napi problémájukba, ingatlanjaik jelenlegi állapotára vonatkozóan pedig részletes állapotfelmérés készült. A felújítások tervezése során igyekeztünk az előírások betartása mellett az egyéni kéréseket is figyelembe venni. A három új építésű ház  önkormányzati telkekre épül, a falu különböző pontjaira. A felmérések alkalmával egyértelművé vált, hogy a szegregátumban élőknek szüksége van egy olyan helyre, ahol a tisztálkodási lehetőségek, a mosási lehetőségek is biztosítottak lehetnek. A szegregátumban kialakításra kerülő Szolgáltató pont egy olyan segítő központ, ahol a szociális munkások állandó jelenléte egy biztos pontot jelent a célcsoporttagok számára. A meglévő integrált területen lévő művelődési ház kisebb átalakítások, felújításuk után válhat Szolgáltató házzá, ami egy olyan belső közösségi teret tartalmaz majd, amely a programok, a közösség igényeiből fakadó események helyszínéül szolgál.

Az első közbeszerzés a nyár folyamán eredményesen lezajlott, így az építkezés a Csillagpont tekintetében elindult, a szegregátum területén jól láthatóak az épület új falazata már.

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításához. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookiek használatába