„Somogysámson szépe”


 

Isten dicsőségére kívül-belül megújult építése kezdetének 250. évfordulójára Somogysámson Római Katolikus Műemlék Temploma. (1765-2015.)

Régi álma valósulhatott meg a sámsoniaknak, széleskörű összefogás révén. Az 1970-es felújítás óta 45 év után ismét teljes pompájában látható a megszépült templom.

A renoválás több fázis után ért célba. 2012-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi Államtitkársága támogatásával a tetőhéjazat és a szigetelés, 2014-ben a Kaposvári Püspökség segítségével a templombelső, 2015-ben szintén az EMMI Egyházi Államtitkárság, valamint Somogysámson Önkormányzata jelentős anyagi támogatásából a templom teljes külső homlokzata készült el.

A hat színes ólomüveget védő régi dróthálós tejüvegek helyébe modern, többrétegű, átlátszó biztonsági üveg került, melynek következtében világosabbá, barátságosabbá vált a templom belseje. A párkányzatok bádogozása olyan helyeken is megtörtént, ahol eredetileg nem készült, így hosszútávon véd a természeti erők ellen. Nagyon fontos előrelépés az állagvédelemben, hogy a régi betonjárdák helyébe szakszerűen kavicságy került a lábazat körül, amely alatt dréncső rendszer vezeti el a csapadékvizet a szikkasztókba. A sekrestyétől előre a templom bejáratáig és a plébánia felé a környezethez illő térkő járda készült.

 

Külön öröm, hogy a kivitelezést végző vállalkozók közös felajánlásából megújult a templom udvarát díszítő I-II. világháborús hősök emlékműve és a bejárat mellett lévő kereszt is.

Természetesen a plébánia is kivette részét mindenből a tőle elvárható mértékben. Minden támogatónak, adományozónak és jótevőnek hálásak vagyunk. Sok kéz munkája segített a templom környezetének rendezésében, szépítésében is.

Egy település életében fontos az Isten Háza, hiszen ezért épült a fő helyre. Az épület megújulása volt az első, a mi lelkünk megújulása pedig jó, ha ezt követi, ahogy Szent Péter apostol írja első levelében: „magatok is, mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel Jézus Krisztus által.” (1Pét 2,5)

Használjuk a templomot buzgón, így a jó Isten áldása lesz Mindnyájunkon!

 

Göndics János plébániai kormányzó

Néhány kép a szépülés folyamatáról:

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.