Gyermekfesztivál

 

 

A Somogysámsoni Gyermekfesztivál története

 

1998 június 29-én kísérleti jelleggel, nagy reményekkel fogtunk hozzá a jó célt szolgáló vidám rendezvénybe. Elneveztük Gyermekfesztiválnak szövetségesemmel, Wolfgang Boetcherrel. Mivel a gondolat egy összejövetelünk alkalmával született. Ő német lelkész.

Megosztottuk a munkát, ki-ki érdeklődése és lehetősége szerint. Minden tanév végén, a ballagást követően egy hétig. Eleinte Wolfgang Boetcher finanszírozta az eseményeket, majd 2002-től teljes egészében átvette iskolánk, a Bernáth Aurél Általános Művelődési Központ. Ettől fogva a gyermekrendezvény az iskola feladata lett.

Hagyományt indítottunk, 15 éve működünk. A gyermekekben mély nyomot hagy ez az évenkénti egy hét. Barátságok születnek, magatartás formáló, összetartozás érzését növeli. Nem utolsó sorban az ott tevékenykedő pedagógusok érzelem világára is nagy hatással van. Mivel földrajzi és etnikai helyzetünk sajátságos, ez igen nagy feladat.

Folyamatosan harcolunk a fennmaradás érdekében, a pénzügyi hátteret pályázatok, adományok teszik ki. Sok esetben az utolsó pillanatban jött a segítség.

A gyermekek, akikért rendezzük a fesztivált. hátrányos helyzetben, túlságos szeparációban élnek. Átlagosan 70-80 gyermek a résztvevő, és 15-17 pedagógus. A gyermekek 80 %-a roma származású.

Olyan foglalkozásokat szervezünk, ami a gyermekek jellemi fejlődését segíti elő, igényeket kelt, toleranciára nevel; kulturális, művészeti, életkorhoz, a gyermekek igényeihez kötött. Pár ágazatot felsorolok a teljesség igénye nélkül, mivel igen sokrétű és évenként változó lehet: Fafaragás, kerámia-készítés, (népi) hímzés, gyöngyfűzés, tánc, régi gyermekjátékok, sport, varrás, kerékpár szerelés, csuhé-munkák, szövés, ének.

Kis csoportokban, forgószínpad-szerűen, átjárhatóságot biztosítva vidáman. Minden évben van festőművészünk kiállítása, süteménysütés a szülők részéről, valamint ebéd naponta.

Sajnálom, hogy e rövid összefoglalóban nem tudom felsorolni segítőink és a pedagógusok nevét, akik minden díjazás nélkül egy hetet itt töltenek.

Részemről a szervezést szívesen vállalom.

Köszönöm a résztvevők, főleg foglalkozásokat szervezők és vezetők munkáját, nélkülük nem lenne fesztivál.

Megjegyzem, hogy a rendezvény természetesen ingyenes.

 

Dr. Incze Lászlóné

 szervező pedagógus

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.